Struktura Systemu Legalis Księgowość Kadry Biznes

RODO

 

Moduł ułatwia realizację zadań z zakresu ochrony danych osobowych. Dzięki obszernej bazie praktycznych wyjaśnień, poradników i komentarzy do kluczowych ustaw, osoby odpowiedzialne za bezpieczeństwo danych w firmie znajdą wskazówki, jak rozwiązać problemy związane z danymi osobowymi. Zawiera następujące typy treści:

Praktyczne wyjaśnienia


Gotowe odpowiedzi na pytania z ochrony danych osobowych. Eksperci wyjaśniają, jak postąpić w konkretnym przypadku, wskazując uzasadnienie i podstawę prawną. Odpowiedzi dotyczą m.in.:

  • udostępniania danych osobowych,
  • powierzania przetwarzania danych osobowych,
  • obowiązków i uprawnień inspektora danych,
  • wyrażenia i cofnięcia zgody,
  • informacji i dostępu do danych osobowych,
  • sprostowania i usuwania danych,
  • zgłaszania naruszenia ochrony danych osobowych organowi nadzorczemu,
  • nakładania kar administracyjnych,
  • certyfikacji,
  • monitoringu wizyjnego,
  • naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych.

Wzory dokumentów


Baza umów, upoważnień, wniosków, regulaminów, klauzul, zgód, które pozwalają na szybkie przygotowanie niezbędnych dokumentów z zakresu ochrony danych. Wzory dla inspektorów i administratorów danych to m.in.:

  • polityka ochrony danych,
  • wyznaczenie specjalisty do spraw ochrony danych osobowych,
  • wyznaczenie Inspektora Ochrony Danych,
  • zmiana danych kontaktowych dotychczasowego inspektora ochrony danych,
  • odwołanie dotychczasowego inspektora ochrony danych,
  • upoważnienie do przetwarzania danych osobowych,
  • umowa powierzenia danych osobowych do przetwarzania,
  • klauzule zgody,
  • oświadczenie osoby upoważnionej,
  • raport z naruszenia ochrony danych osobowych.

Przepisy, orzeczenia, stanowiska


Dostęp do aktualnej bazy prawa polskiego, projektów aktów, najnowszych orzeczeń i stanowisk urzędowych

  • Komplet przepisów, oraz orzeczenia Prezesa UODO i stanowiska MC,
  • Codzienna aktualizacja przepisów, dostępne ujednolicone wersje aktów prawnych,
  • Przegląd zmian w prawie i komentarze do najnowszych orzeczeń z ochrony danych osobowych,
  • Powiązanie przepisu z orzeczeniami, stanowiskami urzędów i komentarzami ekspertów,
  • Możliwość porównywania wersji aktu prawnego z różnych okresów ich obowiązywania.

Poradniki


Poradniki szczegółowo omawiają wybrane zagadnienia z ochrony danych. Zawierają liczne przykłady, rozwiązania z praktyki, orzecznictwo i stanowiska urzędowe. Poradniki wspomagające realizację codziennych zadań w pracy to np.:

  • Vademecum inspektora ochrony danych (red. M. Kołodziej)
  • Bezpieczeństwo danych osobowych. Podejście oparte na ryzyku (L. Kępa)
  • Ochrona danych osobowych w małej i średniej firmie. Kontrola poprawności wdrożenia RODO. Metodyka, procedury, wzory (A. Sagan)
  • Monitoring zgodny z RODO. Praktyczny poradnik z wzorami dla sektora publicznego i prywatnego (A, Sieradzka, M. Wieczorek)
  • Ochrona danych osobowych praktyczny przewodnik dla przedsiębiorców (L. Kępa)
  • Ochrona danych osobowych w marketingu i sprzedaży (M. Gumularz)
  • Klauzule RODO. Wzory klauzul z praktycznym komentarzem (A. Sagan)

Komentarze


Komentarze do  RODO, Ustawy o ochronie danych osobowych i innych kluczowych przepisów związanych z ochroną danych osobowych. Zawierają pogłębione analizy i interpretacje przepisów. Komentarze do ustaw najczęściej wykorzystywanych w pracy to np.:

  • Rozporządzenie UE w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i swobodnym przepływem takich danych. Komentarz (red. P. Litwiński)
  • Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych. Ustawa o ochronie danych osobowych. Wybrane przepisy sektorowe (red. P. Litwiński)
  • Ustawa o ochronie danych osobowych. Komentarz (M. Kawecki, M. Czerniawski)
  • Ustawa o ochronie danych osobowych przetwarzanych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości. Komentarz (pod. red. A. Grzelak).

Przetestuj Legalis Księgowość Kadry Biznes

Zadzwoń:
22 311 22 22
lub wypełnij formularz

Doradca ZDALNIE zbada Twoje potrzeby i uruchomi dostęp

W polu numeru telefonu należy stosować wyłącznie cyfry (min. 9).

Wyślij

* Pola wymagane
Administratorem danych osobowych jest Wydawnictwo C.H.Beck sp. z o.o., Warszawa, ul. Bonifraterska 17, kontakt: daneosobowe[at]beck.pl. Dane przetwarzamy w celu marketingu własnych produktów i usług, w celach wskazanych w treści zgód, jeśli były wyrażane, w celu realizacji obowiązków prawnych, oraz w celach statystycznych. W sytuacjach przewidzianych prawem, przysługują Ci prawa do: dostępu do swoich danych, otrzymania ich kopii, sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia, cofnięcia zgody oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych. Pełne informacje w Polityce prywatności.


Testowy, bezpłatny dostęp na okres do 14 dni. Oferta kierowana jest do biur rachunkowych, firm, instytucji i nie jest dostępna dla klientów indywidualnych.