Przychód ze sprzedaży lodów rzemieślniczych w lodziarni, które przeznaczone będą do konsumpcji „na wynos”, będzie opodatkowany stawką ryczałtu ewidencjonowanego w wysokości 3%, natomiast przychód ze sprzedaży hurtowej tych lodów będzie opodatkowany 5,5% stawką ryczałtu. W przedstawionej sytuacji zarówno sprzedaż lodów w lodziarni, jak i sprzedaż hurtowa tych lodów będzie w rozumieniu przepisów ustawy o podatku od towarów i usług dostawą towaru (dalej: VATU). Nie ma w stanie faktycznym szczegółów dotyczących tego, jak sprzedawane są te lody rzemieślnicze na wynos, a to może wpływać na fakt, że będą opodatkowane stawką albo 8% albo 5%. Natomiast sprzedaż hurtowa lodów na podstawie art. 41 ust. 2a VATU w zw. z zał. nr 10 poz. 15 do VATU będą opodatkowane 5% stawką jako „Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao”.

Kup Legalisa Księgowość Kadry Biznes online i uzyskaj natychmiastowy dostęp! Sprawdź

Zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 7 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (dale: RyczałtU) ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3% przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%. Przy czym – zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 2 Ryczałtu – użyte określenie „działalność gastronomiczna” oznacza usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów. W konsekwencji sprzedaży lodów rzemieślniczych, które przeznaczone są do konsumpcji w lokalu lub do konsumpcji na wynos, sklasyfikowane według PKWiU 56.10.19.0 „Pozostałe usługi podawania posiłków”, mogą być opodatkowane 3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, określoną w art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a RyczałtU (potwierdził to Dyrektor KIS w interpretacji indywidualnej z 15.3.2024 r., 0113-KDIPT2-1.4011.889.2023.4.RK).

Natomiast przychody uzyskiwane ze sprzedaży lodów, które są wytwarzane we własnym zakresie do dalszej odsprzedaży, sklasyfikowane według PKWiU 10.52.10.0, mogą być opodatkowane 5,5% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, określoną w art. 12 ust. 1 pkt 6 lit. a RyczałtU, zgodnie z którym ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 5,5% od przychodów z działalności wytwórczej, robót budowlanych lub w zakresie przewozów ładunków taborem samochodowym o ładowności powyżej 2 ton. Przy czym – zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 4 RyczałtU – użyte określenie „działalność wytwórcza” oznacza działalność, w wyniku której powstają nowe wyroby, w tym również sprzedaż wyrobów własnej produkcji, prowadzoną przez podatnika.

Sprzedaż lodów zarówno w lodziarni „na wynos”, jak i ich sprzedaż hurtowa, jest w rozumieniu przepisów VATU sprzedażą towarów. Co do sprzedaży lodów rzemieślniczych innym odbiorcom, to jeśli te lody mogą być zaliczone do CN kod 2105 00, to zgodnie z poz. 15 zał. nr 10 do VATU są opodatkowane 5% stawką VAT jako „Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao”. Przy czym trzeba mieć na uwadze przepis art. 41 ust. 2a VATU, zgodnie z którym dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 10 do VATU, innych niż klasyfikowane według PKWiU w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), stawka podatku wynosi 5%.

Klasyfikacja towaru według nomenklatury scalonej ma miejsce, jeśli sprzedawanym towarom spożywczym nie towarzyszą żadne usługi wykonywane przez sprzedającego, przetwarzające ten towar (z wyjątkiem nierozerwalnie związanych z dostawą tych towarów, np. wystawienie rachunku, umieszczenie towaru na półkach).

Klasyfikacja świadczenia do grupowania 56 w PKWiU 2015 ma zasadniczo miejsce jeśli:

1) dostawie towarów spożywczych towarzyszą „usługi (czynności) dodatkowe” wspomagające, wykonywane przez podatnika, nadające temu towarowi cechy umożliwiające natychmiastowe (bezpośrednie) spożycie, które to usługi nie mają jednak charakteru przeważającego, lecz podporządkowany (tracąc tym samym swą odrębność),

2) towary spożywcze są wydawane w ramach usług restauracyjnych i cateringowych, tj. dostawie towarów towarzyszy szereg usług (czynności) mających charakter przesądzający (w świadczeniu przeważa element usługowy).

Wspólnym mianownikiem towarów i usług zaliczanych do grupowania 56 w PKWiU 2015 są zatem elementy usługowe, które mają na celu przygotowanie towaru do natychmiastowego (bezpośredniego) spożycia.

Dział 56 PKWiU 2015 „Usługi związane z wyżywieniem” obejmuje usługi związane z zapewnianiem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki „na wynos”, z lub bez miejsc do siedzenia. Przy czym nie jest istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.

Natomiast klasa 56.10 „Usługi restauracji i innych placówek gastronomicznych” obejmuje usługi przygotowywania i podawania posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos, czy są im dostarczane w miejsce przez nich wyznaczone.

W celu zaklasyfikowania środka spożywczego do działu 56 PKWiU 2015 konieczne jest zidentyfikowanie takich czynności podatnika, które składają się na przygotowanie i podanie oferowanego posiłku do bezpośredniej i natychmiastowej konsumpcji. Swoistym aspektem kategorii środków spożywczych klasyfikowanych do działu 56 jest to, że są one przygotowane i podane do bezpośredniej i natychmiastowej konsumpcji (co nie oznacza, że musi ona nastąpić zaraz na miejscu zakupu). Tak też stwierdził Dyrektor KIS w WIS z 18.4.2024 r. (0112-KDSL2-1.440.67.2024.3.NR).

Stosownie do art. 41 ust. 12f VATU stawkę podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2 VATU (tj. 8% stawkę), stosuje się do dostawy towarów i świadczenia usług klasyfikowanych według PKWiU w grupowaniu „Usługi związane z wyżywieniem” (PKWiU 56), z wyłączeniem sprzedaży w zakresie:

„1) napojów innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, w tym ich przygotowania i podania;

2) towarów nieprzetworzonych przez podatnika, innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie;

3) posiłków, których składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy”.

Lody rzemieślnicze sprzedawane na wynos nie mieszczą się zdaniem Autora w katalogu ww. wyłączeń wskazanych w art. 41 ust. 12f VATU, są zatem opodatkowane 8% stawką VAT. Jednak – jak już wcześniej wspomniano – istotne są szczegóły okoliczności wytwarzania, podawania i sprzedaży „na wynos” przedmiotowych lodów rzemieślniczych.

Szkolenia z zakresu podatków – aktualna lista szkoleń Sprawdź