Szkolenie online byłoby w mojej ocenie możliwe, gdyby np. zakładowy bhp-owiec (lub pracownik wyznaczony przez pracodawcę posiadający zasób wiedzy i umiejętności zapewniający właściwą realizację programu instruktażu posiadający aktualne szkolenie bhp) przeprowadził takie szkolenie „na żywo” w ramach chatu wideo czy wideokonferencji. Skorzystanie z gotowego kursu na zewnętrznej platformie może być kwestionowane.
Wstępne szkolenie w dziedzinie bhp
Kwestie związane z organizacją szkoleń w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy regulują przepisy rozporządzenia MGiP z 27.7.2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy. Wspomniane rozporządzenie określa rodzaje szkoleń i ustala szkolenia wstępne (przed dopuszczeniem do pracy) oraz szkolenia okresowe (cyklicznie aktualizujące wiedzę i umiejętności pracownika w dziedzinie bhp). Dość precyzyjnie ustala także m.in. zasady organizacji szkoleń, tematykę szkoleń (w postaci ramowych programów szkoleń), formy przeprowadzania szkoleń, itd.
Szkolenie wstępne jest realizowane w dwóch częściach. Pierwszą z nich jest instruktaż ogólny prowadzony najczęściej przez zakładowego bhp-owca. W ramach tej części szkolenia uczestnicy powinni zostać zapoznani z podstawowymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy zawartymi w Kodeksie pracy, w układach zbiorowych pracy lub w regulaminach pracy, z przepisami oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązującymi w danym zakładzie pracy, a także z zasadami udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku (jest to w praktyce bardziej teoretyczna część nakierowana na przepisy). Drugą częścią szkolenia wstępnego jest instruktaż stanowiskowy przeprowadzany najczęściej przez wyznaczoną przez pracodawcę osobę kierującą pracownikami. Celem tej części szkolenia jest zapewnienie uczestnikom szkolenia zapoznania się z czynnikami środowiska pracy występującymi na ich stanowiskach pracy i ryzykiem zawodowym związanym z wykonywaną pracą, sposobami ochrony przed zagrożeniami, jakie mogą powodować te czynniki, oraz metodami bezpiecznego wykonywania pracy na tych stanowiskach. Ta część szkolenia jest częścią bardziej praktyczną i kończy się sprawdzianem wiedzy i umiejętności warunkującym dopuszczenie do pracy.
Szkolenia wstępne online
Szkolenie wstępne powinno być prowadzone w formie instruktażu na podstawie szczegółowego programu opracowanego przez organizatora szkolenia w oparciu o ramowy program szkolenia z ww. rozporządzenia MGiP z 27.7.2004 r. Przez instruktaż rozumie się formę szkolenia o czasie trwania nie krótszym niż 2 godziny lekcyjne, umożliwiającego uzyskanie, aktualizowanie lub uzupełnianie wiedzy i umiejętności dotyczących wykonywania pracy i zachowania się w zakładzie pracy w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy. Podczas szkolenia konieczne jest stosowanie odpowiednich środków dydaktycznych, w szczególności filmów, tablic, folii do wyświetlania informacji, środków do udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku (instruktaż ogólny). Można więc wykorzystać materiały szkoleniowe np. prezentacje zawierające treść przepisów i zasad bhp.
Przepisy wspomnianego rozrządzenia MGiP z 27.7.2004 r. nie wykluczają wyraźnie możliwości przeprowadzania szkoleń wstępnych online. Określają jednak, że instruktaż ogólny prowadzi pracownik służby bezpieczeństwa i higieny pracy, osoba wykonująca u pracodawcy zadania tej służby albo pracodawca, który sam wykonuje takie zadania lub pracownik wyznaczony przez pracodawcę posiadający zasób wiedzy i umiejętności zapewniający właściwą realizację programu instruktażu, mający aktualne zaświadczenie o ukończeniu wymaganego szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy. Taki kształt przepisów w mojej ocenie dość znacząco ogranicza możliwości organizowania szkoleń wstępnych przy użyciu zewnętrznych platform szkoleniowych. Szkolenie online byłoby, w mojej ocenie, możliwe, gdyby np. zakładowy bhp-owiec przeprowadził takie szkolenie „na żywo” w ramach chatu wideo czy wideokonferencji. Skorzystanie z gotowego kursu na zewnętrznej platformie może być w związku z tym kwestionowane.