Dla przychodów osiągniętych z wykonywania usług barmańskich należy zastosować 8,5% stawkę ryczałtu ewidencjonowanego. Świadczenie tych usług nie wpisuje się w definicję legalną działalności gastronomicznej, nie może więc korzystać z opodatkowania 3% stawką ryczałtu ewidencjonowanego.
Stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych zostały określone w art. 12 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (dalej: RyczałtU). Zależą one od tego, z jakiego rodzaju działalności podatnik uzyskuje przychody. Dla rozróżnienia rodzajów działalności usługowej, ustawodawca posłużył się klasyfikacją PKWiU 2015. Co istotne, do działalności usługowej nie zalicza się działalności gastronomicznej oraz działalności usługowej w zakresie handlu. Tak wynika z art. 4 ust. 1 pkt 1 RyczałtU.
Działalność gastronomiczna na potrzeby opodatkowania ryczałtem polega na wykonywaniu usług związanych z przygotowaniem posiłków oraz ze sprzedażą posiłków i towarów.
Usługi barmańskie, które według klasyfikacji PKWiU zaszeregowano w pozycji PKWiU 56.29.19.0 „Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę”, zaliczane są według norm technicznych do usług gastronomicznych. Usługi barmańskie polegają na przygotowywaniu napojów, drinków z materiałów powierzonych przez zleceniodawców. Usługi barmańskie nie stanowią jednak usług gastronomicznych. Przygotowanie napojów nie wpisuje się w definicję usług gastronomicznych zawartą w art. 4 ust. 1 pkt 2 RyczałtU. Nie może zatem korzystać z opodatkowania 3% stawką ryczałtu ewidencjonowanego, która jest właściwa dla przychodów osiągniętych z usług gastronomicznych.
Przychody uzyskane ze świadczenia usług barmańskich należy zatem opodatkować 8,5% stawką ryczałtu ewidencjonowanego (art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a RyczałtU). Podobnie przyjął Dyrektor KIS w interpretacji indywidualnej z 20.12.2022 r. (0115-KDIT1.4011.594.2022.1.JG).