W przypadku standardowych dodatków do pizzy, takich jak dodatek mięsny, warzywny czy sos, nie ma podstaw do ujmowania ich jako odrębnego towaru i należy całość świadczenia opodatkować jednolitą stawką VAT, właściwą dla świadczenia głównego, tj. usługi gastronomicznej (8%). Jednakże w przypadku sprzedaży pizzy, której składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług (dalej: VATU) (m.in. owoce morza), sprzedaż pizzy z takimi produktami, zarówno podawanej na miejscu, jak i na wynos, jest opodatkowana VAT według stawki 23%.
Zgodnie z art. 41 ust. 12f VATU: „Stawkę podatku, o której mowa w ust. 2, stosuje się do dostawy towarów i świadczenia usług klasyfikowanych według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), z wyłączeniem sprzedaży w zakresie:
1) napojów innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, w tym ich przygotowania i podania;
2) towarów nieprzetworzonych przez podatnika, innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie;
3) posiłków, których składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy”.
Z powyższego przepisu wynika reguła jednolitego stosowania stawki 8% do wszystkich czynności, czyli zarówno do świadczenia usług oraz do dostawy towarów, które są klasyfikowane jako usługi związane z wyżywieniem.
Stawka 8% nie ma jednak zastosowania do sprzedaży w zakresie, między innymi, posiłków, których składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do VATU. Są nimi m.in owoce morza. Powoduje to, że sprzedaż np. pizzy z niektórymi produktami (wskazanymi w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do VATU) zarówno podawanej na miejscu, jak i na wynos, jest opodatkowana VAT według stawki 23%.
W przypadku jednak standardowych dodatków do pizzy, takich jak dodatek mięsny, warzywny, jak i sos, nie ma podstaw do ujmowania ich jako odrębnego towaru i należy całość świadczenia opodatkować jednolitą stawką VAT, właściwą dla świadczenia głównego, tj. usługi gastronomicznej (8%).