Sprzedaż w budce gastronomicznej, która rozkładana jest na czas imprez lub festynów, może korzystać ze zwolnienia z kas rejestrujących w ramach limitu do 20 000 zł. Jeśli jest ona ustawiona na stałe w jednym miejscu, to korzystanie z kasy rejestrującej będzie obowiązkowe.
Usługi gastronomiczne są jedną z kategorii usług wyłączonych ze zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących. Jednakże obowiązki w zakresie stosowania kas rejestrujących do tych usług różnią się w zależności od rodzaju tych usług i punktu, w którym są oferowane.
Zgodnie z § 4 ust. 1 pkt 2 lit. i rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących obowiązkowe jest stosowanie kas rejestrujących w razie świadczenia usług związanych z wyżywieniem (PKWiU ex 56.10, 56.21, ex 56.29, ex 56.30), wyłącznie:
– świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz
– usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).
Jak wynika z wyjaśnień na stronie GUS do działu PKWiU 56 „Działalność usługowa związana z wyżywieniem”, obejmuje on działalność usługową związaną z zapewnianiem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji z lub bez miejsc do siedzenia. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.
Wymienione powyżej grupowania PKWiU dotyczącej następujących rodzajów działalności:
– PKWiU 56.10 „Usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych” – według objaśnień GUS obejmują usługi przygotowywania i podawania posiłków gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos czy są im dostarczane w miejsce przez nich wyznaczone,
– PKWiU 56.21 „Usługi przygotowywania i dostarczania żywności (catering) dla odbiorców zewnętrznych” – w tym grupowaniu mieszczą się usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych, w oparciu o zawartą z klientem umowę, do instytucji państwowych, placówek handlowych, zakładów przemysłowych lub na określone uroczystości do miejsc wyznaczonych przez klienta,
– PKWiU 56.30 „Usługi przygotowywania i podawania napojów” – według objaśnień GUS obejmują usługi przygotowywania i podawania napojów, głównie alkoholowych, przez bary, tawerny, piwiarnie i puby, nocne kluby, dyskoteki i podobne obiekty, z działalnością rozrywkową lub bez, usługi przygotowywania i podawania napojów przez bary działające w hotelach i innych obiektach zapewniających zakwaterowanie oraz w środkach transportu (np. w pociągach lub samolotach).
Z opisu nie wynika, aby usługi miały charakter cateringu. Dlatego istotne jest ustalenie, czy „drewniana budka/stragan” stanowi stacjonarną placówkę gastronomiczną.
Jeśli sprzedaż ma miejsce w budce gastronomicznej rozkładanej (montowanej) na czas imprez lub festynów, to sprzedaż taka nie znajduje się na liście czynności objętych bezwzględnym obowiązkiem fiskalizacji sprzedaży.
Możliwe jest więc zastosowanie zwolnienia obowiązku stosowania kasy fiskalnej na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 i 2 ww. rozporządzenia, które obejmuje podatników, u których obrót zrealizowany na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej nie przekroczył w poprzednim roku kwoty 20 000 zł (ewentualnie, w razie rozpoczęcia takiej sprzedaży trakcie roku, jeśli przewidywana wartość takiej sprzedaży nie przekroczy tego limitu).
Możliwość stosowania zwolnienia z obowiązku fiskalizacji w stosunku do budek wykorzystywanych jedynie na czas festynu, na podstawie identycznie brzmiących przepisów obowiązujących w poprzednich latach, została potwierdzona w interpretacji indywidualnej Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach z 6.5.2015 r. (IBPP3/4512-136/15/KG) oraz z 14.4.2015 r. (IBPP3/4512-80/15/AŚ), a także przez Dyrektora Izby Skarbowej w Bydgoszczy w interpretacji indywidualnej z 16.3.2015 r. (ITPP1/443-1585/14/AJ).
Natomiast w sytuacji, gdy budka/stragan stoi stale w jednym miejscu, to jest stacjonarną placówką gastronomiczną i od początku powinna być stosowana kasa rejestrująca.